divazus-fabric-store-n29rGnbTid4-unsplash (1)

En guide til at sy i tyndt stof

Lysere dage er på vej (forhåbentlig), og inde på Puff and Pencil-kontoret drømmer vi dagligt om at rende rundt i lettere materialer. Ud af en snak en kold og grå mandag om at være træt af netop dét, kom vi ind på levende og lette materialer. Noget man helt vildt gerne vil have på (snarest) – men som samtidig også kan være et svært materiale at arbejde med. 

Så hvis du før har undgået at sy i stof af chiffon, organza, eller andre levende og lette stoffer, så er denne række tips til dig. 

Guiden er delt op i en Del 1 og Del 2: Del 1 handler om tips inden du syr, og primært om at klippe i stoffet. Del 2 vedrører en række tips i forbindelse med selve syningen. 

DEL 1: Før du syer

Tip 1: Vask og tør 

Sørg for at vaske og tørre dit stof, inden du begynder at arbejde med det. Måske endda to gange, så du er sikker på det ikke vil krympe mere. 

Tip 2: Brug en skarp saks! 

… du gør det absolut ikke nemmere for dig selv, hvis du springer dette tip over. 

Tip 3: Klip på et underlag, der holder fast på stoffet

Dette kunne eksempelvis være møbelvelour.

Tip 4: Klip dit stof i ét lag 

Det kan være svært at klippe i tyndt og levende stof. Ved at klippe stoffet ud i ét lag, i stedet for ved fold, vil gøre processen nemmere, og sikrer dig, at du klipper langs trådretningen. 

Tip 5: Klip stoffet mellem mønsterpapir

…. eller med mønsterpapir under stoffet. I så fald, husk at gøre brug af en papirsaks, så du ikke ødelægger din stofsaks. Når du gør brug af mønsterpapir, sikrer du at stoffet stabileres, og gør processen nemmere for dig selv. 


DEL 2: Når du syer


Tip 1: Marker vrangsiden 

Ofte kan det være svært, med eksempelvis chiffon, at skelne mellem ret- og vrangsiden. Derfor kan en idé være, at markere vrangsiden med et kridt. På den måde kan du hele tiden have styr på dine forskellige dele, uden at blive for forvirret. 

Tip 2: Kortere stinglængde

Et let stof har brug for en mindre stinglængde. Så hvis du opdager, dit tynde stof rynker, når du syr rundt, så prøv at bruge en mindre stinglængde. 

Tip 3: Ikke skub eller træk i stoffet

Let og levende stof er meget sart, så du må ikke skubbe eller trække i det, mens du syr. Lad i stedet symaskinen gøre alt arbejdet. Vær dog opmærksom på at holde i enderne af over- og undertråden i starten for at forhindre at symaskinen “spiser” dem. 

Tip 4: Brug franske sømme

Man kan opleve, at sømme i eksempelvis chiffon nemt går op. En løsning på det kan være at afslutte kanterne ved brug af franske søm. De tager lidt længere tid, men er bestemt det hele værd, da de både er mere holdbare, og samtidig ikke er synlige igennem det typisk gennemsigtige stof. Når man skal sy franske sømme, syer man først stykkerne sammen vrang mod vrang (hvor man normalt ville gøre det ret mod ret). Derefter vender man det rundt og syer derefter ret mod ret. På den måde bliver der ingen rå kanter, da de “pakkes ind”. Hvis du syer franske sømme, skal du huske at tilføje 1 cm sømrum, da du syer sømmen dobbelt. 

Tip 5: Brug en helt ny, og meget fin symaskinenål

Til chiffon er en 65/9 eller 70/10 en god nålestørrelse. Hvis du vil læse mere om synåle, har vi en guide om netop dette, lige her. 

Tip 6: Pres sømMENE

Pres sømmene pæne og flade med en lav indstilling på dit strygejern. Vær dog opmærksom på din brug af fugt, hvis du arbejder med silke, da du ikke har lyst til at ende op med en masse vandmærker. 

Tip 7: Sy med papir

Det lyder fjollet, men du kan faktisk bruge papir under dit stof, hvis stoffet er meget tyndt. Nogle gange kan symaskiner næsten “spise” stoffet, hvis det er meget tyndt, og her hjælper det at bruge helt almindeligt printerpapir under stoffet. Når du har syet sømmen, river du papiret forsigtigt ud. 


Nu burde du være fuldkommen klar til at sy dit næste stykke tøj i et lækkert, tyndt og levende materiale. Hvis du syr et af vores mønstre, ville vi elske, hvis du taggede os. Vi elsker at følge med i vores sy-community – både i proces, inspiration og færdige resultat

puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE