IMG_6082

Skal, skal ikke? Fordele og ulemper ved en overlocker

Åh, den dér overlocker. Den får vi (forståeligt nok) mange spørgsmål til. Hvad er det, hvad skal jeg bruge den til, burde jeg investere i den, hvordan fungerer den, osv. Vi forstår jer! Derfor har vi samlet en række fordele og ulemper, en forklaring på hvad den kan i forhold til en symaskine, og til sidst en tjekliste du kan gennemgå inden køb eller ej.  Vi håber du bliver klogere på om det er det rette køb for dig (endnu). 

 

HVAD ER EN OVERLOCKER?

Helt kort: En overlocker kan sy, hæfte og skære over kanten på samme tid. Altså, en super effektiv maskine, når du gerne vil have en skarp og pæn kant.

En overlocker er kendetegnet ved at have en kniv påmonteret til at skære kanten af stoffet af.  På den måde sikrer du en skarp og ensartet kant, som ikke trevler. Men grundet kniven, der skærer kanten af sømrummet er, er det altså heller ikke muligt at have knappenåle til at sidde på tværs af stoffet, når du syr med en overlocker, da du risikerer både at skære en nål over, men også at ødelægge kniven. Hvis du føler, du har brug for knappenåle for at styre stoffet, kan de blive sat et godt stykke fra kanten og på langs; på den måde vil de hverken komme under trykfoden, og heller ikke kniven.

 
FORDELE VED EN OVERLOCKER:
  • Hurtigere en zigzag på symaskine 
  • Giver pænere og mere professionelt udseende kanter
  • Du kan nemt sy i jersey stof 
  • Får dine styles til at holde bedre i vask og brug
ULEMPER VED EN OVERLOCKER:
  • Endnu en maskine at lære at kende
  • Stor investering hvis du ikke syr så meget
  • Man skal have tålmodighed med at lære at både tråde og sy med den 
  • Den skærer overskudsstof væk, så man risikerer at skære ind i ens stof 

 

Gør dig disse overvejelser inden du køber en overlocker 

Din syerfaring afgør modellen
Hvis du er ny til at overlocke (måske endda ny til syning generelt), vil du måske ikke være klar over forskellen mellem en dyr maskine og en uden så meget hurlumhej…. At bruge maaange penge på en overlocker der har mere end 50 forskellige sy-funktioner er måske ikke verdens bedste idé, før du har fået lidt mere erfaring. En helt standard model vil give dig alle de funktioner du har brug for, når du skal starte med at bruge en overlocker. 

Hvor ofte vil du bruge din overlocker? 
Overlockere er ikke designet til at være selvstændige symaskiner. De er beregnet til at blive brugt sammen med symaskiner. Derfor skal du overveje om det er investeringen værd, hvis du ikke syr så meget.

Lad ikke prisen afgøre dit valg 
Alle elsker et godt kup. Men husk – du får sandsynligvis, hvad du betaler for. Uanset, hvordan den ser ud, er det vigtigste på indersiden; mekanikken. Maskiner, der koster en smule mere, er ofte lavet med metaldele, og ikke plastik. Og det er der forskellen ligger i forhold til en god, langtidsholdbar maskine, og en der eventuelt risikerer at skulle udskiftes efter (for) kort tid. Så her kan en maskine, der er brugt, være en bedre investering end en ny, dårlig kvalitet model. 

 
Har du fået blod på tanden? 

Så anbefaler vi at starte ud med at købe en maskine brugt. Det er en god måde at få god kvalitet for færre penge. Hvis du vælger at handle privat på en af diverse handelsplatforme, vil vi anbefale at lave en aftale med sælger om at få den tjekket ved et symaskineværksted. På den måde er du sikker på, der ikke er nogle alvorlige og store mangler. De fleste kan jo, som sagt, ikke ses udefra. 

Selvom det måske kan resultere i en tur på værksted, er det sandsynligvis billigere end køb af en tilsvarende ny maskine. 

Derudover er mange forhandlere også begyndt at sælge brugte overlockere. Her vil maskinen inden salg være tjekket for fejl – så der er der allerede en form for sikkerhed. 


Så er der kun tilbage at beslutte om du skal ud og købe en overlocker, hvilken og om du måske skal starte med en brugt. GOD FORNØJELSE!
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE