piotr-szulawski-XjR-Y8PKeww-unsplash

5 tips til en mere bæredygtig garderobe

Startede du også året med at ønske at træffe mere bæredygtige valg i din garderobe? Og er det kommet bag på dig, at året er ved at lakke mod enden? Det kan nåes endnu!

Startede du også året med at ønske at træffe mere bæredygtige valg i din garderobe? Og er det kommet bag på dig, at året er ved at lakke mod enden? Det kan nåes endnu! 

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er op og ned, når man taler om bæredygtighed – især når det drejer sig om shopping og egen garderobe. Derfor har vi samlet 5 guidelines til dig, du kan have in mente, inden du køber nyt, eller blot når du, endnu engang, kigger i dit skab *og bare har intet at tage på*. Måske er der alligevel en løsning?


Tip 1: Vær en bevidst forbruger 

Før du køber noget, så stil dig selv følgende spørgsmål: “Har jeg allerede noget lignende?” – hvis svaret er ja, så brug din garderobe.  “Kommer jeg til at bruge det her ofte?” – hvis svaret er nej, så lån det af en ven… og køb blot, hvad du mangler! 

Gå din garderobe igennem og sorter den. Find ud af, hvad der er i den. Hvad har du, og hvad mangler du. Hvis du overhovedet kan finde noget? Der er mindre risiko for at falde i impulskøb-fælden, når du løbende er bevidst om, hvad du bruger og mangler, og har et tydeligt mål for din shoppingtur. På den måde kan du shoppe med rette intention, og have et et tydeligt mål in mente.

En af de mest bæredygtige shoppingvaner, du kan tage til dig er, ifølge bogen Dress With Sense af Redress, at købe færre stykker tøj, og bruge dem i længere tid. Overvej, om du egentlig behøver nyt, eller om din ærmeløse-sommerkjole kan bruges til vinter med en turtleneck under, eller din korte kjole med et par strømpebukser?


Tip 2: Køb secondhand

Se om du kan finde, hvad du mangler på secondhand-platforme såsom Trendsales, Marketplace og genbrugsbutikker online, såvel som offline. Der er et hav af muligheder!
Og måske behøver du endda ikke at købe det? Måske du kun har brug for at leje det?

Det er heller ikke blot kun ready-to-wear du finder, men en tur ud for at shoppe secondhand, kan måske endda berige dig med genbrugsstof så som et gardin eller sengetøj til et nyt syprojekt. Vi har lavet en guide om netop stof i secondhand, lige her

Hvis du ikke kan finde det secondhand, kan man i stedet lede efter bæredygtige, små, lokale brands at støtte. Hvis du ikke ved, om dit yndlingsbrand er bæredygtigt – eller blot gerne vil opdage nye – kan du bruge hjemmesiden eller appen good on you


Tip 3: Køb bæredygtigt, hvis du kan 

En af de bedste tiltag du kan gøre dig er at tjekke materialerne.
Ifølge bogen Dress with Sense siges det, at 20% af forureningen i vandet globalt skyldes farvning og behandling af tekstiler.

Derfor kan man prøve i stedet at vælge rene og naturlige materialer –  eksempelvis uld, økologisk bomuld, silke eller hør. Kig efter certifikater såsom GOTS, Svanemærket og Fair Trade. Og i høj grad undgå plastik og polyester.

Især polyester er et af de mest brugte stoffer når det drejer sig om fast fashion – det er til gengæld også en af de mindst miljøvenlige. Stoffet er ikke biologisk nedbrydeligt (hvilket betyder, at de ikke nedbrydes på lossepladsen, eksempelvis), og i produktionsprocessen bliver der brugt store mængder vand og fossile brændstoffer til at skabe det. 


Tip 4: Vær kreativ 

Der er mange måder, du kan være kreativ på, for at skabe dig en mere bæredygtig garderobe. Start med at undgå at købe nyt ved at undersøge dit klædeskab. 

Har du måske et stykke tøj der ikke længere er særlig trendy, har fået en plet, eller bare ikke sidder godt længere? Se om det kan bruges på en ny måde. Der er tonsvis af muligheder, mener Dress with Sense. Skab unikt tøj ved brug af dit gamle –  muligvis billigere, hvis ikke gratis. 

Vigtigst er, at du tager din tid! Ved at skynde sig, kan du risikere at ødelægge stoffet, og så vil du alligevel ende ud med at stykke tøj, du ikke får brugt. 

Tip: Vi har lavet en guide til, hvordan du får dine hjemmelavede projekter til at se mindre hjemmelavede ud, lige her.

Tænk dit projekt igennem. Hvad vil du bruge tøjet til?
Er det måske mønsteret du kan lide, men ikke formen? Har det pletter, men kun få steder?
Tag udgangspunkt i svarene, og kreer dit nye tøj ud fra det. 

Tip: Mål to gange, klip én gang. Altid. Og med en stofsaks. Det er en gylden regel hos Puff and Pencil – aldrig mix sakse…. 

MEN. At sy sit eget tøj er nødvendigvis ikke bæredygtigt. Hvis du vil træffe flere bæredygtige valg når du syr, så gå efter bæredygtigt stof, hvis du er ude at købe nyt. Ellers køb stof i secondhand. Hvis du vil have tips til, hvad du skal kigge efter når du vil købe stof i genbrug, har vi skrevet om det lige her.


Tip 5: Smid aldrig ud, men i stedet…

Byt, sælg, giv væk, donér eller genbrug – alt andet end at smide det ud. 

Det tøj, du har, er allerede produceret. Så for at skabe en eventuel capsule garderobe, eller blot minimere antallet af kjoler, giver det absolut ingen mening at løse det ved at smide det ud i skraldespanden. Sorter dit tøj i bunker, og find ud af, om du kan bruge noget af dit tøj på nyt, om det skal til genanvendelse, sælges eller gives til et godt formål. 

Det er ikke en nem jungle at begive sig ud i, og det tager tid og viden. Hvis du er nået til vejs ende i denne artikel, er du formentlig en my klogere, og kan træffe mere bevidste valg i forhold til din garderobe. Selv de små skridt gør en forskel. 


Hvis du har lyst til at begynde med at sy af genbrug, kan du følge med på vores Instagram-profil eller købe et mønster og komme i gang med det samme.

puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE