IMG_4639

Sådan får du dine projekter til at se mindre hjemmelavede ud

Synes du dine færdigsyede kjoler kommer til at se for 'hjemmelavede' ud - på den dårlige måde? Så har vi nogle tips til, hvordan du kan få en fin finish, også selvom du er begynder.

1. Stryg. Og stryg så lidt mere

Det er et af de mere kedelige råd. Men det virker, når man gerne vil have sine hjemmesyede ting til at se mindre hjemmelavede ud. Stryg så meget du kan, når du er i gang med at sy! Når du har syet et søm, fx sidesøm, altså syningen ned langs siden af en kjole, så pres sømrummet helt åbent med strygejernet – og stryg det eventuelt både på den ene og den anden side af stoffet. Sørg for at du kommer helt ud til syningen, så det ligger helt fladt. 
Det kan også være når du skal få en belægning til at ligge pænt og fladt, eller når du skal lægge den nederste kant på kjolen op, at det hjælper at stryge grundigt.

2. klip stoffet efter trådretningen

Trådretning er noget, som mange tror ikke er så vigtigt. Hvis man står med et for lille stykke stof, hvor alle mønsterdelene kun kan være, hvis man lægger dem op på skrå og undgår at adlyde trådretningen, kan det være meget fristende at undlade det. 
Men det er kun i meget få tilfælde, at det bliver pænt. Når stoffet har fuldstændig samme mængde stretch, struktur og mønster i trådretningen og på tværs af den, kan man til nøds lægge mønsterdelene både med og i 90 graders vinkel på trådretningen – men aldrig skråt, (med mindre mønsteret selvfølgelig er lavet til at blive klippet på skrå, men det er ingen af Puff and Pencils mønstre). 

Trådretning er indikeret på mønsterdelene som en pil. Denne pil skal ligge i samme retning som stoffets trådretning, når man klipper mønsterdelene ud.
Hvis du hellere vil se en video om det, kan du se vores guide her

Der er flere årsager til, at trådretning er vigtig.
For det første har vævet stof forskellige mængde stretch, alt efter hvilken vinkel man hiver i stoffet. Med trådretningen er der mindst (typisk næsten ingen) stretch, 90 grader på tværs er der typisk lidt mere (eller samme), og 45 grader på tværs af trådretningen, altså på skrå, er der betydeligt mere stretch. Hvis man ikke klipper efter trådretningen, kan kjolen derfor komme til at strække sig forkert. Du kender det måske fra billige t-shirts, der er helt skæve efter bare en enkelt vask. 

For det andet, så kan det være vigtigt for en kjoles fald, hvordan den er konstrueret i forhold til trådretningen. Det kan derfor gøre en kæmpe forskel for udseendet af faldet, hvis stoffet ikke er klippet som tiltænkt i forhold til trådretningen. 

Den letteste måde at finde trådretningen på, er at finde ægkanten, som er den kant på stoffet, som fabrikken laver som ende på stoffet. Det er altså i 90 graders vinkel på der hvor stoffet er klippet af. 
Hvis du skal sy af genbrugsstof, så er der sjældent en ægkant at gå efter. Der kan du for eksempel hive i stoffet og finde den retning, hvor der er mindst stretch. Det er trådretningen.

3. vask nyt stof, før du syer

Mange typer af stof krymper i vask – nogle gange helt op til 15-20%. Og hvis du køber dit stof fra nyt, så er det ikke vasket før. Det betyder, at hvis du syer i det stof uden at vaske det, så vil det krympe efter du har syet din kjole. Derfor bliver størrelsen mindre, end det mønster du gik efter. Derfor kan det virkelig betale sig at vaske stoffet ligesom du ville vaske dit tøj. Oftest står det angivet, der hvor du køber stoffet, hvordan det skal vaskes. 

4. investér i en overlocker

Det sidste tip i denne omgang er måske ikke til dig, der er helt nybegynder. En overlocker er nemlig lidt af en investering, der normalt koster fra 3000 kr. og opefter. 
En overlocker sørger for, at stoffet ikke trevler i kanterne, og så laver den en rigtig pæn afslutning, som ser ud som det man køber i butikkerne. Den skærer nemlig kanten af stoffet af, samtidigt med at den lukker kanterne inde i nogle flotte sting, der består af 3-4 tråde. Har man ikke en overlocker, zigzagger man normalt kanterne for at undgå at de trevler. Det kan dog være svært at få det pænt, specielt hvis det er et levende eller tyndt stof. Her kan overlockeren meget lettere lave pæne kanter. Men er du begynder, så start med zigzaggen, som er helt tilstrækkeligt. 

puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE