Stof

Disse typer stof bør du vælge som begynder

Bliver du også svedig ved tanken om at gå ind i en stor stofbutik og finde noget stof, der egner sig til begyndere? Du er ikke den eneste. Derfor har vi samlet et udvalg af stoftyper, som er gode at begynde med - og hvad du bør undgå.

Hvad bør du undgå?

Det kan virke overvældende at gå ind i en stofbutik for at finde det perfekte stof til ens kommende hjemmesyede kjole. Og endnu mere, hvis det er online. Derfor får du her en guide til hvilke metervarer, der er gode at starte med, og hvad du bør undgå som begynder. 

For det første er det godt at vide, hvad du bør undgå. Som udgangspunkt er der nemlig nogle typer, som er svære at sy i, hvis du ikke har syet så meget før. For eksempel er det en god idé at undgå alt for levende stof, fordi det kan være svært at sy sammen uden at det “svømmer rundt” når man syer i det. Det er typisk de lidt tyndere stoftyper, som for eksempel organza, georgette, silke, chiffon, voile og lignende.  
I den helt anden ende er der de meget tykke stoftyper, som også er en god idé at undgå som begynder. Det kunne for eksempel denim og tweed. 

Til alle Puff and Pencil-kjoler anbefaler vi desuden, at du ikke bruger elastisk stof – både fordi kjolerne ikke er lavet til det, men også fordi det er sværere at sy i. Normalt betyder det, at man skal vælge vævet stof. Det meste vævede stof er nemlig ikke så elastisk som jersey-stof. Hvis du vil undgå, at dit vævede stof er elastisk, så undgå stof der indeholder Elasthan. 

Sidst men ikke mindst er det en god idé at undgå meget ternet stof som begynder. Det kan nemlig være rigtig svært at få mønsterdelene til at passe ordentligt med ternets mønster. Ved simple tern kan det være helt ok, men hvis det for eksempel er et assymmetrisk ternet stof, så vil man typisk gerne have, at det matcher på tværs af mønsterdele.

Hvad kan du starte med?

Men hvad skal du så vælge? Der er et hav af typer og kvaliteter, og selvom du undgår de ovennævnte stoftyper, så er det ikke nødvendigvis let. Derfor har vi udvalgt 4 forskellige typer af stof, som du med fordel kan gå efter, når du som begynder skal sy en kjole. 

BÆK-og-BØLGe / SEERSUCKER

Du kender måske bæk-og-bølge-stof – også kaldet seersucker – fra sengetøj. Historisk har det nemlig været det det primært har været brugt til. Men nu er det kommet frem i modebilledet igen og bliver flittigt brugt til søde og lette sommerkjoler. Det er kendetegnet ved at have en struktur med små “bølger” i, som er det der giver det navnet også. Bæk-og-bølge-stof er i de fleste tilfælde lavet af bomuld, men man kan også finde det lavet af for eksempel viscose-blandinger.
Det findes i mange farver og mønstre i rigtig mange stofbutikker i øjeblikket, fordi det er meget populært.

Layers-kjolen med Balloon-ærmer er her syet i Bæk-og-bølge-stof fra Stof og Stil.

Hør/Bomulds-blandinger

Der er stor forskel på hvor tykke hørstoffer er. Typisk er de lidt tyndere og lettere, hvis der er blandet bomuld i, hvilket giver kjolen et flottere fald. Det er en type stof, som er meget fast, og derfor vil det være let at sy i. 

Poplin

Poplin er lidt mere “stift” end for eksempel bæk-og-bølge. Derfor er det også meget fast i det, og derfor let at sy i. Mange skjorter er lavet af poplin, og det er oftest lavet af bomuld. Da det er lidt mere stift, kan det være godt til ærmer, der gerne må have lidt stivhed i sig. Det kunne for eksempel være hvis man gerne vil have et Puff-ærme til at ‘stå lidt’. Vil man derimod lave et mere luftigt ærme som for eksempel Flounce-ærmet, så er Poplin ikke det rigtige at vælge. Man skal dog være opmærksom på, at poplin krøller en del. 

Vævet viscose

Vævet viscose er en meget bred gruppe af stof. Hvor Poplin og Bæk-og-bølge er forskellige typer af vævning (altså måden stoffet laves på), så er viscose et materiale, for eksempel ligesom bomuld er det. Viscose findes dog både i vævet version, men også som et såkaldt strikket stof – det vil sige elastisk stof. Derfor er det vigtigt, at du finder noget der er vævet. 
De fleste stofbutikker har typisk en del vævet viscose, fordi det falder flot og egner sig godt til kjoler af den grund. Det er luftigt og let, men ikke tyndt på den måde, hvor det bliver svært at sy i. Det findes ofte i mange forskellige farver og mønstre. 

Trapeze-kjolen med Rabatine-kraven her er lavet i vævet viscose. Rabatine-kraven kræver nemlig en let stoftype.
Ruffle-kjolen med Flounce-ærmer er her lavet i en vævet viscose med lidt struktur i. Flounce-ærmerne kræver også en meget let stoftype.

Hvordan ved jeg hvilken stoftype mit genbrugsstof er?

Hvis du har købt et gardin, en dug eller bare et stykke stof i genbrug og gerne vil sy af det, så er der jo ikke ligefrem en mærkat på, der beskriver hvad det er. Der bliver du nødt til at prøve dig frem – men der nogle få ting, du kan have i baghovedet, når du vælger genbrugsstof til din kjole:
– Vælg noget der ikke er alt for tykt, hvis du skal have en kjole, der skal falde pænt.
– Vælg stof der ikke er for tyndt og syntetisk
– Vælg noget der ikke er elastisk.
– Hvis du vælger at bruge et gammelt lagen eller lignende i bomuld, så prøv at holde det op og se hvordan det falder mod gulvet, når du holder det i enden af lagenet (så holder du nemlig med trådretningen). Så kan du nemlig se, hvordan det vil se ud som kjole.

Følg med her på Puff and Pencil Journal, hvor vi løbende kommer til at skrive om både genbrugsstof og nyt stof, og andre temaer om syning for begyndere.

Er du stadig i tvivl om stof?
Så skriv til os på vores Instagram-profil, hvor vi kan hjælpe dig med at vælge. 

puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE