IMG_3772

5 tips til at komme i gang med at sy

Vil du gerne i gang med at sy, men ved ikke hvor du skal starte? Det kan virke overvældende at gå i gang med, fordi man tror der skal en masse udstyr til. Men du behøver slet ikke så meget andet end gåpåmod for at komme igang. Læs vores tips til hvordan du lettere får startet. 

1. Lån dig til en symaskine

Med mindre du har rigtig meget tid og vil sy i hånden, så har du brug for en symaskine. Og hvis du er helt nybegynder, så kan det føles som lidt af en investering at købe en symaskine, hvis du ikke engang ved, om det er noget for dig. Derfor kan det være en rigtig god idé at låne sig til en symaskine til dine første syprojekter. Måske har du en moster, en veninde eller kollega, der har en symaskine du kan bruge? Mange bruger ikke deres symaskine hele tiden, så det er ofte let at få lov til at låne. Den anden fordel ved at låne en symaskine er, at den der låner ud vil kunne vise dig, hvordan du tråder maskinen og bruger den. 
Når du på et senere tidspunkt eventuelt vil investere i en symaskine, ved du også bedre, hvad du kunne li’ ved den du lånte, og hvad du gerne vil have skal være anderledes på den du køber selv. 

2. Øv dig på billigt stof

Det er virkelig ikke sjovt at klippe forkert i noget lækkert og måske lidt dyrt stof. Derfor kan det være en god idé at vente lidt med det, selvom du måske har fundet noget lækkert stof, du gerne vil sy i med det samme. Ofte bugner genbrugsbutikkerne med gardiner, duge, lagner, sengetøj og andre godter, som kan blive til flotte og helt unikke kjoler eller andre syprojekter. De er ofte ikke dyre, så du kan øve dig, uden at det gør ondt på pengepungen.  
Når det så er sagt – så vælg ikke det billigste lagen du kan finde, bare fordi det er billigt. En del af glæden ved at sy er også, at man rent faktisk kan lave noget, som man gider at have på… Og et forvasket lagen er der ingen der gider at have på. Selvom det bare er et øveprojekt. 

3. Start med noget nemt

Vi kender allesammen følelsen af, at man giver op før man overhovedet er kommet i gang. Gamle symønstre er for eksempel fyldt med svært og indforstået sprog, hvor man skal have det store symaskinekørekort for at forstå bare en lille smule af det. Det kan ødelægge det selv for en meget motiveret nybegynder. 

Derfor kan det være en fordel at begynde med noget helt enkelt. Det er en smagssans, om man helst vil sy efter mønster eller bare selv lave noget uden, men det kan være godt med et symønster der har medfølgende manual, så man bliver holdt i hånden hele vejen.
Hvis du vil sy uden mønster findes der masser af helt enkle sy-projekter på fx Youtube, hvor du kan finde for eksempel et stof-net, der er lige til at gå til.

Hvis du gerne vil sy med mønster, kan du for eksempel starte ud med PUFF AND PENCILs Trapeze-kjole, der er den allernemmeste af alle mønstrene. Den finder du mønsteret til her

4. du kan nøjes med meget lidt udstyr

Selvom symaskinen er den allerstørste investering, når du skal sy, så er der også meget andet udstyr, som man tror man skal bruge. Som nybegynder behøver du dog ikke alt det, som mange fortæller dig, du skal bruge. 
Du kan komme rigtig langt med en stofsaks (og husk at det skal være en stofsaks, og ikke en saks der bruges til andet – så er den slet ikke skarp nok) og knappenåle – og evt. et målebånd, et skrædderkridt og ikke mindst: En opsprætter. For let’s be honest – som nybegynder kommer man nok til at sprætte op indimellem, når man syer (det gør man også som ikke-begynder, i øvrigt). 

5. Se videoer der kan hjælpe dig

Nogen gange kan det være svært at afkode en opskrift, når det er tekst. Derfor er det tit en kæmpe hjælp at se videoer om det. Hvis du for eksempel har prøvet at skulle sætte en krave i en halsudskærin eller sy to bukseben sammen, så ved du sikkert også at det an være super svært at forstå helt præcist hvordan det skal gøres, uden at se nogen gøre det. Hvis du køber PUFF AND PENCIL-mønstre følger der altid både illustrationer og video guides med. Du kan se videoerne på vores IGTV, eller her. Du kan også se mange andre videoer på vores Instagram, hvor vi løbende syr forskellige af vores kjoler, så du kan se hvordan man gør. 

God fornøjelse med syningen!
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at tage fat på os på vores Instagram-profil

puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.
puffandpencil
PUFF AND PENCIL laver symønstre uden indforstået sy-lingo, og med visuelle manualer og video guides. Prøv vores Kjoledesigner, hvor du selv sammensætter din kjole og får mønsteret tilsendt.

FÅ NYHEDER OG RABATTER DIREKTE I INBOXEN

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og FÅ RABAT, NÅR VI LAUNCHER NYE MØNSTRE